söndag 22 september 2013

Soppa, bröd och en varning!!!


En vecka går så fort, tyvärr går helgen också i rasande fart.. Imorgon är det dags för en ny vecka med jobb och dagis. Igår var vi på inflyttningsfest hos en vän, trevlig tillställning. Idag var vi sega.. Fick i alla fall bakat Leilas filmjölkslimpa, ett bröd jag verkligen rekommenderar då det är supergott och behöver varken knådas eller jäsa! Sen gjorde vi en fisksoppa med saffran, timjan och vitt vin, bästa receptet på fisksoppa enligt mig! Värmde på lite baguetter till och medan sambon tog ost på sina penslade jag mina med olja, vitlök och flingsalt. 

Recept på fisksoppa med saffran
Enkel och snabb, för 4 pers

400 g torskfile
300 g laxfile
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 msk smör
1 1/2 tsk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2,5 dl matlagningsgrädde
2,5 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran (vi brukar ta ungefär ett halvt paket...)
3 hg räkor (med skal)
1 burk musslor

Gör så här;
Skölj och strimla purjolök, skala och hacka löken
Smält smör i en gryta och lägg i löken, fräs ett par minuter till den blivit mjuk.
Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, salt, timjan och basilika, fräs ihop.
Tillsätt vin och fiskbuljong.
Koka sakta ett par minuter..
Tillsätt grädde, créme fraiche och vatten.
Häll i saffran.
Låt sjuda i ca 15 min.
Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm. Skala räkorna.
Lägg i fisken och sjud i ca 7 minuter eller tills fisken blivit fast.
Lägg i räkor och musslor.
Hetta upp snabbt vid behov!

SMAKLIG MÅLTID!!!

Det bästa med soppa är ju att man kan ta lite och göra lite som man vill. Vi är inte så förtjusta i musslor så detta har vi aldrig i. Fiskmängden brukar bli lite utifrån vad vi har hemma.. 

Nu till en liten varning! Köp inte IKEAs serie ARV (se tallrikar ovan), det blir hemskt fula märken i detta porslin (grå/svarta streck) och det spelar ingen roll vad man har för bestick, har provat olika sorter.. Har mailat IKEA och klagat, hoppas få återlämna dessa tallrikar och köpa något annat för på bara några månader ser de äldre ut än mina förra från Cervera som vi använde dagligen i 10 år.. 



Nu dags för bingen!
God natt!!

Kram från Malin

2 kommentarer:

  1. Jaså har ni också fått de fula märkena, vad tråkigt! Och du som undersökte så noga innan ni köpte. Soppan ser mkt god ut, har du recept? Kram

    SvaraRadera
  2. Å så gott med soppa!
    Jag tror säkert att du får tillgodokvitto, har aldrig varit med om annat på IKEA faktiskt. Lämnade tillbaka en bäddmadrass en gång, typ 1,5 år senare för jag blev inte kvitt en lukt som jag tyckte att den hade. Gick in o frågade och de sa bara kom in med den och så hade jag ett tillgodokvitto i handen.
    Visst porslin är så himla hopplöst med, vi har en serie från Cervera som det med blir fula märken i. Får putsa dem med sånt där hällrengöringsmedel så går det bort... Men sen kommer de ju tillbaka igen när man använder dem.. Suck!
    Hoppas du ha en fin onsdag!
    Kram Anna

    SvaraRadera